Независимо от възрастта, всяко дете се нуждае от своя стая. Ето защо избора на цвят е голямо решение, когато става въпрос за този проект. Дали е в сътрудничество с децата или между партньорите, колкото и да е лично това решение, все пак имаме някои съвети относно цвета и процеса, които може да не сте обмислили.

Затова, когато става въпрос за боядисване на детска стая, стая за игра или спалня за малките, не забравяйте да прочетете по-долу.

Връзка между цвета боя и настроението

Проучванията показват, че цветът може да стимулира мозъка, което от своя страна се отразява на настроенията ни. Като се има предвид, че децата ще прекарат голяма част от годините си на развитие в тези стаи, заслужава си да опознаем основите на цветната психология.

Така че дори да избирате боя с малките, винаги е най-добре да разберете какви чувства и настроения са свързани с всеки оттенък. По-долу сме изброили някои основни цветове, за да започнете:

червено

Най-добре избягвайте този цвят колкото можете в спалнята на детето си. Червеното е оттенък, който стимулира и може да бъде разрушителен, когато спите наоколо. Ако червеното е любим цвят, препоръчваме да го сведете до минимум или да го заделяте за пространства за игра.

розово

Розовото, от друга страна, може да създаде успокояваща атмосфера, особено когато използвате цветовете с по-меки нюанси.

жълто

За децата, които имат проблеми с концентрацията, използвайки меко жълто, може не само да развесели стаята, но да работи за укрепване на концентрацията и паметта. Най-добре е да избягвате използването на по-светлите нюанси на този оттенък, тъй като те стимулират и причиняват напрежение на очите.

оранжево

Оранжевият, въпреки че обикновено не е първи избор, в по-меките нюанси може да направи детето по-весело и по-уверено.

лилаво

Лилавото е перфектният избор за игри, тъй като стимулира креативността и страстта!

синьо

Синьото, известно със своите успокояващи ефекти, това е подходящ цвят за всяка спалня. Той не само намалява тревожността и агресията, но е най-добрият избор за влажен или горещ климат.

зелено

Зеленото също работи по подобен начин, като връзката му с природата спомага за успокояване на тялото.

Марка боя

Когато пазарувате вашата боя, бъдете внимателни, тъй като някои производители използват силни химични компоненти. Тези химикали могат да предизвикат проблеми със здравето, включително главоболие, гадене, респираторни проблеми, астма и алергии.

Летливите органични съединения или химикалите, отговорни за характерната миризма на боя, могат да бъдат практически вредни за децата. Ето защо боите с ниско съдържание или без летливи органични съединения се препоръчват, когато става въпрос за боядисване на стаята на вашето дете. Въпреки това, тъй като някои производители не разкриват тази информация, тези бои могат да бъдат трудни за намиране. За да осигурите безопасността на вашето семейство, винаги препоръчваме да се консултирате с експертите в магазина или с вашия майстор преди да закупите.

Количество, от което се нуждаете

След като определите марката и цвета, вече ще трябва да закупите правилното количество боя за работата. Какво точно зависи от два ключови фактора. Единият е площта, която планирате да боядисвате, а другият е качеството на вашата боя. Отново препоръчваме да се консултирате с експертите в магазина или с вашия майстор.

Подготовка

Сега, след като сте събрали цялото оборудване, можем да започнем да подготвяме стаята за боядисване. Първо, започнете с изпразването на стаята колкото е възможно повече. Ако става въпрос за голяма стая, можете да изберете да преместите всичките си мебели в центъра на стаята и да покриете. Следващата стъпка е да почистите стените, тъй като за да покрие добре новата боя, трябва да премахнете всички петна, прах и мръсотия. След почистване на стените поправете всички дупки и неравности, и облепете осветителните тела, ключове, контакти, прозорци и врати. Последната стъпка е да покриете пода с найлон или друг материал, за да избегнете разливи.

Кога трябва да започнете да боядисвате

Винаги препоръчваме да не се нанасяте в помещение, докато изпаренията на боята не се разнесат напълно.

Като цяло е най-добре да изчакате минимум два до три дни, преди да се преместите в прясно боядисана стая. Ако детето има астма или други респираторни проблеми, този период трябва да удължи с още няколко дни или седмица.

Вредните изпарения са причината някои семейства да изберат да пребоядисват, докато са на почивка или докато децата посещават роднини или приятели, за да им се даде достатъчно време за подготовка, боядисване и проветряване на стаята.

Следвайки нашите съвети, ще разгледате всичко необходимо преди да боядисвате. За по-нататъшни експертни съвети и консултации, обадете ни се и ние ще работим за вас на всяка стъпка.