Домът е не само място за спане, но и център на нашия свят, в която прекарваме значителна част от нашето време. Съответно атмосферата му трябва да бъде успокояваща и релаксираща. Важна роля в решаването на този проблем играе осветлението в спалнята, на което е посветена тази статия.

Обща информация

Към днешна дата, дизайнерите предлагат различни опции за осветление в спалнята, така че собственикът трябва да избере този, който най-добре подхожда на стаята му по отношение на дизайн, и в същото време ще бъде най-удобен.

Чрез правилното подреждане на фоновото осветление можете да скриете някои от недостатъците на спалнята, като например неуспешната му форма, или обратното, за да подчертаете предимствата.

Избор на концепция

Така че, както открихме, е необходимо да се реши какъв вид осветление ще се използва за спалнята, още преди началото на обновяването. Това ще позволи в процеса на демонтиране на старите покрития да извършат скрито окабеляване, поставяйки го в прорезите на стените или в пространството на окачени тавани.

Когато устройството светне, има две основни понятия:

 • Европейска;
 • Американска.

Сега нека погледнем по-отблизо характеристиките на всяка от тях.

Европейска концепция

Тази опция предполага таванна светлина  спални с полилей или друг основен източник на светлина. Неговата характеристика е равномерното разпределение на светлината в цялата стая и отсъствието на отделни отделни зони.

Американска концепция

Същността на този принцип е липсата на основен източник на светлина. В същото време, на тавана и стените има много малки крушки, в допълнение, а в някои области прожектори  за осветление в спалнята, като подови лампи и sconces.

Този метод ви позволява с помощта на многобройни осветителни тела да получите дифузна светлина.

На снимката – окачен таван под звездното небе

Организация на осветлението

Общо осветление

В спалнята е неподходящо монтиране на лампи с насочен лъч светлина. Дифузната светлина е много по-подходяща за релаксиране.

Има няколко опции за организиране на подходяща подсветка:

 • Инсталиране на лампи с абажури: Избирайки подходящия цвят на абажура, можете да направите осветлението „студено“ или обратното „топло“.
 • Осветление с окачен таван може да се извърши по технологията на „нажежен таван“: В този случай, крушките се поставят под прозрачен филм, в резултат на което се постига ефектът от естественото осветление. В допълнение, тази техника ви позволява визуално да увеличите височината на таваните.
 • Таван с ефект на звездно небе: Тази техника на осветление е доста впечатляваща. Това се постига чрез поставяне на оптичните влакна с ефекта на преливане и трептене, осигурени от специални филтри.
 • Използване на скрита светлина: Организацията на такова осветление е съвсем проста – флуоресцентните лампи са монтирани зад издатините на стените и корнизите. Това ви позволява да постигнете ефекта на „извисяване“ във въздушния таван.

Съвет! Желателно е да се оборудват всички източници на светлина в спалнята с реостат, което ще позволи да се регулира тяхната яркост /димиране/.

Разбира се, при избора на светлинен източник, цената играе важна роля, тъй като някои опции не са евтини. Въпреки това има начини да се направи  правилна организация на фоновото осветление без специални разходи.

Местни и декоративни

Освен основния светлинен източник, дизайнът на спалнята обикновено се допълва от декоративно осветление и местни източници.

По правило се задават точкови източници:

 • На тоалетката;
 • На главата на леглото;
 • На други места, където е необходимо добро осветление.

Като местни източници можете да използвате:

 • Подови лампи;
 • Вградени светлини;
 • Настолни лампи.

Що се отнася до декоративното осветление, има много опции. Например, можете да подчертаете по контура на главата на леглото или съществуваща ниша. Интересен вариант е да се поставят светлините в гардероба, въпреки че в този случай вратите трябва да са прозрачни.

В допълнение, можете да подчертаете огледалата и картините, или въплъщавате всякакви други идеи.

Съвет! При инсталиране на ключове, някои от тях да се дублират. Например, разумно е основният ключ на източника да се постави и на входа и до леглото. Алтернативата е използването на дистанционно управление.