Цветът има силата да преобрази напълно вашия дом. Релаксиращия цвят може да превърне стаята ви в успокояващ оазис или да добави струя енергия към кухнята или хола. А ако работите с по-малко пространство, някои цветове могат дори да го направят да изглежда по-голямо.

Най-добрият цвят за малък коридор: Moody Blues

Искате да направите изявление? Няма по-добро място за това от коридора. Подарете на вашето пространство топло посрещане с малко блус за настроение.

„За да изглежда един малък апартамент по-голям, най-добре е да започнете с най-силния цвят“, казва Джоа Студолме, международен консултант по цветовете в Farrow & Ball.  Moody Inchyra Blue или дори поразителния Railings ще създадат драматичност при още при влизане и тогава стаите ще се изглеждат по-светли за разлика от тях. Няма значение колко тъмни са стените в коридора, тъй като просто преминавате.

Най-добрият цвят за малка всекидневна: сив

За повечето хора холът е центърът на техния дом, така че е важно да създадете среда, която да е топла и гостоприемна.

„Сивото е модерно и шикозно, но и толкова уютно“, казва интериорният дизайнер Ан Хепфер. „ Silver Mist  на Бенджамин Мур е изискан избор, който също може да направи малката ви всекидневна да изглежда лека и голяма.“

Никол Гибънс, основател и изпълнителен директор на Clare, се съгласява и посочва нейния цвят Penthouse като чудесен вариант за малки жилищни пространства. „Това е ефирно и изтънчено белезникаво с фини сиви тонове и е идеалната комбинация от топло и прохладно“, казва тя. „Това е недооценен нюанс, който ще ви помогне да увеличите максимално светлината във всяко пространство, като го направите да се чувства ярко и просторно.“

Най-добрият цвят за малка трапезария: оранжев

Мислите, че смелите цветове правят пространството да изглежда по-малко? Помислите отново. Когато става въпрос за вашата трапезария, оранжевият може да направи пространството да изглежда по-голямо – всичко това, като придаде на дома ви толкова необходимата екплозия на цвят. „Смелостта и земните нюанси на оранжевия цвят внасят силна енергия в пространството, което го прави да се изглежда по-голям“, обяснява експертът по цветовете на EasyCare Синтия Корнел. „Дори ако това е просто акцентна стена или гръб, ще почувствате вашата трапезария по-приветлива.“ Според Корнел,  Frosted Pumpkin, Sierra Vista и Cavern Clay постигат баланс между земните и наектризиращите тонове.

Най-добрият цвят за малка кухня: меко бяло

С толкова много цветове и нюанси, от които да избирате, боядисването на стая в бяло е скучно. Но се оказва, бялото може да бъде идеалният фон за вашата малка кухня.

„Боядисването на неща в бял или много леки неутрали наистина работи до известна степен, но трябва да се уверите, че и вашите мебели са в същия нюанс, за да бъдат наистина ефективни“, казва Ани Слоун , основател на Chalk Paint. „Това е по-лесно да се направи в кухня, отколкото в други помещения, защото имате толкова много шкафове за разглеждане!“ За да изглежда кухнята ви още по-голяма, Мерлин Райт, дизайнерски директор на Plain English , препоръчва боядисването на аспиратора в същия цвят.

Най-добрият цвят за малка спалня: почти бялo

„Неутралите винаги са добър избор, за да накарате пространството да изглежда по-голямо, тъй като насърчава естествената светлина“, казва интериорният дизайнер Ванеса Александър . „Най-добрите тонове за това са меките кремове и слонова кост.“

Ако искате да вдъхнете малко живот във вашата бяла стая, експериментирайте с акцентни стени, тавани или готини стенописи.

„Смесете нещата, като включите функционална стена с плътен цвят, стенопис или тапет“, препоръчва Philippa Briscombe, основател на австралийска компания, която произвежда детски килими и текстил. 

по Apartment Therapy