При избора на цвят за спалнята е важно да се има предвид, че някои нюанси могат да успокояват и отпускат тялото, докато други допринасят за енергична активност. Ето защо е важно да знаете кои цветове – каква функция изпълняват. Как да изберем правилния цвят в спалнята може да се получи от дизайнери и дори от учените от Единбургския център за сън.

Кое е по-добре да изберете цвета: съвети за дизайн

Дизайнерите и учени от Единбургския център за сън имат мнения относно стойността на определен цвят на мечта.Но мненията за специфични цветове за боядисване на стени се различават.

Сини и сини

На първо място дизайнерите поставят син цвят за сън. И според учените, хората със сини спални спят по-дълго от хората със спални в други цветове. Според учените в Единбургския център за сън, специализираните рецептори в очите ни (същите клетки, които отчитат ежедневните ритми на нашия мозък) са най-чувствителни към сянката на вълната.

Жълт цвят

Изненадващо, вторият цвят, подходящ за спане според дизайнерите, е жълт. Сянката на слънцето стимулира нервната система, стимулираща релаксацията. В допълнение, деликатен жълт оттенък създава незабавен комфорт във всяка спалня.

Зелен

Зеленият цвят е на трето място за дизайна на спалните. Според учените хората, които спят в зелената спалня, се събуждат, чувстват оптимистично и позитивно.

Сребърен

Странно, много дизайнери съветват да изберете сребърни спални. Но според учените хората със сребърни спални могат да получат неочакван страничен ефект. Повечето от тези, които имат сребърни спални, казаха, че са по-мотивирани за сутрешни упражнения в спалнята си.

Пурпурен

Според учените хората с пурпурни спални са най-малко отпочинали от всички, като получават средно по 5 часа и 56 минути сън на нощ. Дизайнът, богат на патладжани, стимулира умствената активност, което затруднява изключването на ума след натоварен ден и потенциално предизвиква ярки сънища или кошмари. Ето защо, дизайнерите се препоръчва да се смесват лилаво с бяло, създавайки деликатен нюанс от него (спални в лилаво, лавандула или цвят на слива са подходящи), само в този случай ефектът на цвета ще бъде минимален.

Кафяв

Кафените спални не са толкова уютни, колкото изглеждат. Цветът може да накара жителите на стаята да се чувстват нервни, неудобни и неспокойни. Дизайнерите използват сянката „млечен дъб“ предимно в частни домове. Поради големия брой прозорци и светлина, стаята не изглежда толкова мрачна, а самото появяване на частна къща помага да се украси стаята в цвета на „кафе с мляко“.

Черно

Черния цвят също не е добър избор за спалня. Изглежда, че стаята ще изглежда доста мрачна, всъщност – не е така.Тя предпочита да бъде стилна – така казват дизайнерите. Изследване на учените показа, че хората спали много по-точно в спалнята от графитен цвят с черни легла.

Бежово и прахово

Дизайнерите обичат да предлагат този дизайнерски спални младоженци. И за добра причина. Според учените двойки, които спят в спалня с праскова, с цвят на слонова кост, ванилия или златен декор, правят любов средно три пъти седмично – това е повече, отколкото при всяка друга сянка.

Червен

Червените спални не са подходящи за любителите. Дизайнерите са намерили този цвят мода от миналия век и не се опитват да го използват в своите оформления. Дори и цветът на фуксия или теракота на мода днес се използва все по-малко. Изключението е, че са изработени възглавници – възглавници, лампи и други малки интериорни елементи, декорирани с такъв цвят.

Бял

Бялото е подходящо за тези, които са свикнали да си почиват в спалнята. Защото не искам да работя извънредно в такава спалня. Дизайнерите рядко предлагат тази сянка на клиентите – според тях това е изключително непрактично.

Ленти, шаблони, боядисване на гъби и текстури могат да добавят стил към всяка спалня. За наистина уникален дизайн, можете да рисувате тавана си със същия цвят като стените. Някои интериорни дизайнери препоръчват боядисването на тавана в мътни цветове, така че акцентът да е върху вътрешността на стаята, а не на тавана.

Правилната комбинация от тонове в стаята

Ако спалнята има баня и тоалетна или хол, най-добре е да планирате цветовете за всички тези пространства като цяло. Това не означава, че цветовете на цветовете в спалнята и банята трябва да бъдат еднакви, но те трябва да се допълват взаимно. Така че можете да създадете един изглед, който ще превърне спалнята в перфектно лично пространство, което толкова често липсва.

Комбинацията от черно и бяло дава енергия и здравина и благодарение на простотата на комбинацията се получава успокояващ елемент, който може да отсъства с други комбинации. Тази проста цветова схема позволява използването на големи шаблони.

Голяма картина с черно стъкло или повтарящ се модел на бяла стена може да осигури зашеметяващ ефект. Черният мек табла с бяла стена, с бяла козина и декоративни елементи създава усещане за луксозен лукс. Черно-бялата комбинация, като правило, се счита за най-подходяща в модерния дизайн, но това не означава, че не можете да опитате в по-традиционен стил. Кованите или дървени мебели, боядисани в черно и комбинирани с меки бели бельо и изкуствена одеало за кожа, носят елегантност и романтика в спалнята, а стена от мъниста боядисани в бяло добавя носталгична сянка.

Черното и комбинациите с него могат да доведат до това, че пространството ще стане по-малко, така че когато използвате нюанси, трябва да вземете предвид размера на стаята. Много хора се страхуват да използват черно по стените на спалнята си, но белите, контрастиращи постелки и голямо огледало или произведения на изкуството върху голямо бяло платно над таблата ще помогнат на стаите да не изглеждат депресиращи.

Green има способността да се смесва с всички цветове в спектъра, което го прави идеален избор за стени, покривки за легла, килими и дори подове. Някои зелени нюанси работят добре заедно. Ето защо, всички нюанси на мебелите са подходящи за зелените стени.

Изборът на цветовете според психолозите

Според психолозите основното е да се реши какво настроение наемателят иска да инсталира в спалнята си. Повечето собственици на жилища искат това пространство да бъде място с успокояващи тонове. Но това не означава, че ярките или тъмни нюанси не принадлежат тук. Можете да използвате палитра от неутрални нюанси, за да създадете външен вид, който ще остави място за ярки акценти върху постелки, възглавници, лампи и други аксесоари. Неутралната палитра също работи добре, защото можете да промените цветовете на аксесоарите си според вашето настроение.