Различни видове корнизи, различни предназначения

Няколко години назад клиенти се свързваха, за да попитат: „Дали корнизите са старомодни?“. Сега корнизите (первази, лайстни) са много популярна опция за придаване на завършеност и поставяне на акценти в интериорните жилищни пространства. Без значение дали имате стара къща или апартамент в блок ново строителство, различните корнизи осигуряват приятен „завършек“ за интериора и предоставя чудесни възможности за елегантни цветови контрасти.

Настоящият въпрос, който ни задават, е: „Какви корнизи трябва да избера за дома си?“ така че в този блог екипът на МайсторРемонт предоставя ръководство за избор на вида и материала, от които се нуждаете.

Какво са корнизите?

Може да бъдат описани като декоративни корнизи, первази, розетки, декоративни лайстни. За да намалим объркването, определяме корнизите по този начин: това е декоративен елемент, който изглежда като част от оригиналната архитектура. Най-често се използва за покриване на съединението между тавана и стената, но може да се използва и за създаване на стенни облицовки, елементи на тавана или за подобряване на рамките на вратите.

Видове корнизи

Обхватът на опциите за използване на корнизи продължава да расте, така че ние избрахме 5-те най-популярни функции в момента:

Декоративни корнизи:  лентата, която покрива съединението между стена и таван. В миналото са били по големи и релефни, често силно орнаментирани, дори позлатени. Съвременните корнизи са по-семпли и елегантни.

 

 

Таванна розетка: елементи, ограждащи таванна лампа. Обичайно са използвани мотиви на листа или цветя. Таванните розетки първоначално са създадени, за да предпазят тавана от сажди и поплина при използването на свещи. Сега те привличат погледа нагоре и могат да бъдат боядисани в различен цвят, за да отличат високия таван.

 

Релси за окачване на картини и предпазни лайстни. Най-вероятно сте виждали релси за картини в галерии и музеи, както и в някои по-стари домове. Те са предназначени да пазят стената от забиване на пирони. Вместо това се използват куки за окачване на картини и снимки или при по-широк профил рамките се поставят отгоре. Предпазната лайстна е чисто практична. Тя се инсталира на височината на облегалките на столовете и предпазва  стените от удари, триене и надраскване.

 

Архитрав: звучи претенциозно или архаично, но всъщност има силата да превърне обикновената врата в преиветлив вход. Това са лайстни, прикриващи съединението между рамката на врататаили прозореца и стената. Може да се монтира както от вътрешната, така и от външната страна.

 

Стенни ламперии. Не говорим за страромодните проядени дъски, а за още една възможност да придадете характер и уют на интериора. Имате нужда от голяма стая или коридор, за да го направите, но декоративният ефект може да бъде зашеметяващ. Панелите са фиксирани към стените, за да изглеждат така, сякаш са част от оригиналното шпакловане, а различните компоненти на панела могат да бъдат боядисани в контрастни цветове.

От какъв материал трябва да бъдат моите корнизи?

Важно е да запомните, че предназначението на корнизите е да се гледат, така че материалът (стига да върши работата правилно) е по-малко важен от ефекта, който създава. Първоначално корнизите са създавани с помощта на мазилка, защото това е била единствената възможност. Не бихме го препоръчали днес, освен ако не живеете в стар имот с вече съществуващи такива корнизи. Полагането на гипсови корнизи е дълъг и трудоемък процес. Вместо това екипът на МайсторРемонт препоръчва тези алтернативи: полистирен или полиуретан.

Полиуретановите корнизи са най-популярният избор – той е по-здрав от полистирена и ще издържи по-дълго. Материалът е лек, което го прави лесен за инсталиране във всяка стая в къщата и оставя място за окабеляване да минава зад него. Полиуретановото покритие вече се предлага в редица съвременни стилове и точно копирани исторически модели.

МайсторРемонт инсталира всички видове корнизи

Екипът ни е със седалище в София и е съставен от квалифицирани професионалисти, които имат дългогодишен опит в инсталирането на стилни и функционални корнизи. Работили сме в стари сгради, както и в по-съвременни домове, така че знаем какви са възможностите и можем да предложим насоки при избора на корнизи, както и всички други процеси от ремонта на дома ви.