В случаите, когато таваните и стените се нуждаят от многослойна мазилка за изравняване по-добре е да се изполва метода на сухото строителство. Това означава кривият таван и стени да се облицоват с гипсокартон или гипсофазер. Преди стаите на новия дом или ремонтираната стая да бъдат декорирани с гипсокартон е необходимо да се завършат всички дейности по строителната, електрическата и ВиК части.

Гипсокартонът и гипсофазерът представляват облепена със специална хартия плоскост от гипс с армиращи добавки. Тези материали имат идеално гладка повърхност, те са екологично чисти и с дълъг срок на употреба, като представляват отлична основа за повърхностни бои и покрития. Липсата на влага и бързия монтаж ги прави предпочитани за извършване на различни строително-ремонтни работи. Сухото строителство се утвърди в практиката като метод, който позволява бързо, лесно, качествено и най-важното сухо изпълнение на редица строителни операции при оформлението на интериора. Освен това, вложения в тези материали гипс допринася за топлоизолация, звукоизолация и защита от пожар. Той регулира влажността на въздуха в затворени помещения чрез множеството малки пори, които поемат влагата от въздуха и обратно, при ниско съдържание на влага я връщат обратно в околната среда. Както вече споменах, гипсът е екологичен, но освен това е и биологично безупречен материал и не вреди по никакъв начин на човека.Различните размери предлагани на пазара плоскости позволяват избор на оптимален размер в съответствие с размерите на помещението.

Използването на гипсокартон и гипсофазер се предпочита за изграждане на различни преградни стени, окачени тавани и предстенни обшивки. При изграждането на окачен таван е важно добре да се определи хоризонталното ниво и височината, на която ще бъдат монтирани металните профили и гипсо-картонените плоскости. Височината не трябва да е по-ниско от 25-30 см над ръба на нишите на прозорците.

Целта в повечето случаи е да се отнеме минимално от височината на помещението. При монтажа на плоскостите трябва да се внимава за разминаването на челните фуги. Разместването трябва да е минимум 400 мм. Това се прави с цел за по-добро замазване на фугите.

Повърхността се обработва само в местата на съединяване на две съседни плоскости, след което конструкцията е готова за боядисване, лепене на тапети или полагане на декоративни мазилки. За по-лесното запълване на фугите се използва лента от самозалепваща се мрежа.

За да имат добър външен вид предстенните обшивки и окачени тавани е необходимо да бъдат добре фугирани и шпакловани. За целта се използва специална фугираща смес, която осигурява гладко повърхност без напукване. Предлаганите шпакловъчни смеси са готови за работа, чиято пастообразна консистенция се нанася лесно. След първа ръка, шпакловката се заглажда лесно със шкурка за по-голяма гладкост на стените.

Облицоването с гипсокартон и гипсофазер се осъществява в две фази. Първата е изграждането на конструкцията и поставяне на гипсокартона или гипсофазера, а втората е шпакловане и нанасяне на повърхностното покритие – боя, мазилка или тапет. За тези две фази са необходими определени умения и знания. Плоскостите от гипсокартон или гипсофазер първо се монтира на тавана и след това на стените.